Tech

A bűnözők új terepe

A mobil eszközök és a közösségi hálózatok a kiberbűnözők legfontosabb célpontjai.

A Symantec éves veszélyelemzési jelentése szerint a Facebookon és a Twitteren kívül a Google Android operációs rendszerét használó eszközök a legsebezhetőbbek. Az adathalászathoz képest a mobilokra specializált támadások viszonylag még kevés kárt okoznak, de a próbálkozások száma is folyamatosan emelkedik.

Az okostelefonos rejtett programok képesek beleolvasni az SMS-ekbe, a készüléken tárolt más személyes adatokba, vagy akár a tulajdonos tudta nélkül tárcsáznak emelt díjas számokat. A kártékony programok alól az iPhone-ok sem kivételek abban az esetben, ha a készülék használója az Apple szoftverletöltési rendszerének megkerülése érdekében tört operációs rendszert használ.

A közösségi portálok látogatóira elsősorban a külső oldalakra mutató hivatkozások jelenthetnek veszélyt. A beszámoló szerint a Facebookon megjelenő minden hatodik webcím mutat valamilyen kártékony szoftverre.

A felmérésből az is kiderül, hogy a webes támadások 2009-ről 2010-re azért növekedhettek 93 százalékkal, mert a neten egyre többen férhetnek hozzá a bűnözők munkáját segítő támadási szoftvercsomagokhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik