Tech

Ritka repülők Szolnokon

Magyarországon párját ritkító gépmadarak is helyet kaptak a szolnoki repülőmúzeum új kiállítócsarnokának átadásával egyidőben megnyílt tárlaton.

A most közszemlére tett anyaggal együtt egy híján félszáz repülőgép, helikopter és számos egyéb érdekesség várja immár a látogatókat a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhelyén.

Az épület ünnepélyes felavatását követően Nagy András nyugalmazott alezredes, a múzeum vezetője rögtönzött tárlatvezetést tartott a Lufthansa-kék színben pompázó, német Messerschmitt Bf-108 “Tájfun” típusú repülőgép, vagy a háttérben szerényen meghúzódó Jak-12R, Jak-18, illetve Po-2 típusokról.

A két Jak-ot 17 esztendő után először láthatja a nagyközönség, ráadásul a Jak-12R-ből hazánkban kizárólag ennek az egy példánynak a létezéséről tudnak. A típusnak ebből a változatából világszerte sincsen több 2-3 darabnál. Egyébként a másik két repülő sem tucatpéldány: a Jak-18-asból a szolnokival együtt mindössze kettő, míg a Po-2-esből három darab található határainkon belül. A Jak-18-as múltjából említésre méltó momentum, hogy ez volt az utolsó motoros repülőgép típus, amelyet Magyarországon (is) gyártottak sorozatban.

Ami pedig a rendeltetésüket illeti: a Jakokat egykor futár, illetve oktatógépként használták. A Po-2-esek azonban még náluk is univerzálisabbak voltak: az említett feladatokon túl ugyanis az éjszakai bombázástól az utasszállításon át egészen a mentésig, illetve permetezésig sokféle célt szolgáltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik