Tech

Mennyit tud rólunk a mobilunk?

Erre a kérdésre is választ kaphattak azok, akik figyelemmel kísérték egy német politikus mobilszolgáltatója ellen indított perét.

Malte Spitz ugyanis pert indított a Deutsche Telekom ellen, hogy ez utóbbi kiadja neki a legutóbbi fél éve minden adatát, amit begyűjtött róla. Ezt a tetemes információhalmazt a zöldpárti politikus aztán átadta a Zeit című újságnak, amely azt összefésülte a honatya online tevékenységével (blogbejegyzések, tweetek, facebook és geolokációs megjelenések), hogy egy csinos inforgrafikát készítsen arról, mennyire pontosan tudható életünk (szó szerint) minden lépése csak azért, mert használjuk a mobilunkat.

Az ajánlott linkek között megtalálható infografikát megnézhetjük folyamatábraként is a lejátszásgomb megnyomásával, de akár napról napra is vizsgálhatjuk, hogy mikor, mennyit telefonált Spitz úr, mennyi időt töltött a neten, és hány SMS-t kapott, illetve küldött.

Na, nem arról van szó, hogy meglepne minket, hogy a mobilunkkal bemérhetőek vagyunk, csupán egy gyönyörű ábrázolással szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy egy létező dologról van szó. Hogy ez probléma-e vagy sem, mindenki ítélje meg maga.

AJÁNLOTT LINKEK:

Malte Spitz fél éve – infografika (Zeit)
További részletek – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik