Tech

Beépített keylogger a Samsung laptopokon?

A keylogger egy olyan szoftver, ami minden egyes billentyűleütésünket megjegyzi és továbbítja az azt telepítőnek.

A Samsung kellemeltenségei akkor kezdődtek, mikor egy addig elégedett felhasználójuk, Mohamed Hassan egy vadiúj Samsung R525-ös laptopot vásárolt, előtelepített Windowszal. Használat előtt – ahogy azt azelőtt is mindig megtette – lefuttatta a gépen a szokásos biztonsági szoftvereket, és meglepetésére a csomagolásból éppen hogy kivett gépén megtalálta a Star Logger nevű programot.

Meglepődött, de nem vette túl komolyan a dolgot és simán törölte. Azonban erre nem sokkal a grafikai illesztőprogramok hibái miatt egy (szintúgy teljesen új) R540-esre cserélte a gépet, amin – mit ad Isten – ismét megtalálta a Windows/SL mappában a Star Loggert.

Mikor visszatért a viszonteladóhoz, azt a választ kapta, hogy a Samsung minőségbiztosítási okokból telepíti minden gépére a kémszoftvert.

Volt már egyébként arra példa – még 2008-ban -, hogy az Asus véletlenül fertőzött gépeket árusított és most a Samsung is legalább ennyire komolyan veszi az esetet. Egyelőre Hassan úron kívül más nem jelentkezett a problémával, ennek ellenére a Samsung teljes kivizsgálást ígér.

Update: a PR-katasztrófát elkerülendő és saját becsületét megvédendő a Samsung nagyon gyorsan utánajárt az esetnek. Mint kiderült, a rejtélyes SL mappa nem a Star Logger szoftver titkos rejtekhelye, hanem egy vírusírtók a szlovén (SL) nyelvi csomagból annyit érzékelve, hogy SL, azonnal riadót fújtak.

Szóval pletyka lefújva, nincs itt semmi látnivaló.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (CrunchGear)
Nincs itt semmi látnivaló – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik