Tech

Érvénytelen a Google egyezsége

Elutasította egy amerikai bíróság a digitális könyvkiadási jogokról több éve tárgyaló szerzők, kiadók és a Google egyezségét.

A 125 millió dolláos (24,6 milliár forintos) egyezség elutasítását azzal indokolták, hogy a megállapodás túlzottan nagy versenyelőnyhöz juttatná az informatikai óriást. A Google 2005 óta próbálkozott a könyvek digitális kiadásával, de a szerzők és kiadók külön-külön indított peres eljárásai miatt a feleknek csak 2008 októberében sikerült megállapodniuk.

A szerződés ellen tiltakozók szerint a megállapodás nincs összhangban a szerzői jogokkal, miközben a trösztellenes szabályokat is sérti. A bíróság a megállapodás ismételt újragondolását kéri, és azt szeretné, ha a Google új szerződése csak azokat a könyveket tartalmazná, amelyekről a jogtulajdonosokkal is sikerült megegyeznie.

Az igazságügyi minisztérium korábbi beadványában azt kifogásolta, hogy még számtalan részletet nem sikerült tisztázni – például az úgynevezett árva művek, amelyeknek ismeretlenek a jogtulajdonosai. A megállapodás ráadásul a Google Egyesült Államokban elérhető szolgáltatására vonatkozik, amely számtalan külföldi szerző munkáját is elérhetővé teszi.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik