Tech

Az iPhone 5 is késhet a japán katasztrófa miatt

De még a hónap elején megjelent iPad 2-ből is hiány lehet a japán természeti katasztrófa miatt.

A földrengések, szökőárak és az ezt követő nukleáris katasztrófák olyan méretű fennakadást okoznak a világ alkatrészellátásában, hogy néhány hónapon belül az egész elektronikai ipar súlyos alkatrészhiánnyal fog küzdeni. Az LCD kijelzőktől kezdve az okostelefonokban és az asztali számítógépekben alkalmazott NAND flash memóriáknál is ellátási gondok lehetnek.

A tajvani Acer elnöke szerint míg a PC-gyártók két és fél, 3 hónapos alkatrészkészletekkel rendelkeznek, addig néhány gyártó már most elkezdte a DRAM és LCD készletek felvásárlását, ami az árak emelkedéséhez vezet.

A processzorok alapjait is adó szilíciumpogácsákból, illetve az LCD gyártásnál használt ragasztóanyagból viszont már most is hiány van, mert ezek 90 százalékát a Japánban található Sony- és Hitachi-üzemekben állítják elő.

A Toshiba leállása – amely a kulcsfontosságú NAND flash memóriák 40 százalékát is gyártja – a júniusra tervezett iPhone 5 bemutatását is késleltetheti. A memóriachipek hiányát pedig nemcsak az Apple, hanem a HP, a Nokia, a Motorola és valószínű, hogy a Samsung is meg fogja érezni. Az Apple táblagépében pedig akadály lehet a speciális lítium-ion akkumulátor, melyet állítólag szintén Japánból szállítanak a kínai összeszerelő üzembe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik