Tech

A leghatékonyabb újrahasznosító

Ráadásul egy német hobbibarkácsoló találmánya.

Thomas Adamec elektronikaihulladék-kereskedő évek munkájával előállított egy világszerte egyedülálló újrahasznosító-szerkezetet, amely a nyersanyagok 98-99 százalékát szétválasztja, és rendelkezésre bocsátja újbóli feldolgozásra.

Adamec tízmillió eurót fektetett találmányába, ebből másfél milliót a német környezetvédelmi hivatal állt. Az elektronikai hulladékban ugyanis arany, réz, alumínium és acél is található – és 40-50 százalék műanyag, amelynek zömét jelenleg elégetik, és távhőként kerül a lakásokba. Az égetés során azonban mérgező gázok és káros anyagok keletkeznek.

A jelentés szerint világszerte évi 40 millió tonnával nő az elektronikai hulladék mennyisége. Elvileg az EU államainak és számos más országnak gondoskodnia kellene saját hulladékáról. A németországi gyártókat 2005 óta jogszabály kötelezi minden egyes eladott készülék nyilvántartására, és azonos mennyiségű elektronikai hulladék visszavételére. Magyarországon 2004-ben lépett hatályba az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről rendelkező kormányrendelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik