Tech

Hogy kitől fél a Google?

Egy 19 éves fiatalembertől. Hogy miért?

Mert ez a 19 éves fiatalember, név szerint Daniel Gross, képes arra, amire a Google nem, képes keresni ott, ahol a Google nem – a közösségi felhőben.

A nagy cégek ugyanis (legyen szó a Google-ről, az Apple-ről vagy a Facebookról) a felhasználók adatait nem osztják meg egymással. No nem azért, mert annyira biztonságban szeretnék tudni a sajátjaikat – pláne, hogy a legtöbben mindenhol regisztrálva vannak -, hanem mert az információs társadalom korában ez a fajta és ez a méretű információ érték.

Cserébe viszont ugyanezek a felhasználók képtelenek rendesen, normálisan keresni a számítástechnikai felhőben lévő dolgaik között – legyen szó facebookos bejegyezésről vagy a Google Docsban tartott állományokról.

A Greplin (amely nevét a grep (keresés) parancsról kapta) képes erre, méghozzá úgy, hogy engedélyt kér a felhasználótól. A regisztrálóknak lehetősége nyílik arra, hogy megossza profiljait a Greplinnel, amely folyamatosan indexálja azt a területet, ahova beengedték és ezzel olyan keresési találatokat produkál, amire egyetlen más kereső sem képes.

Persze kérdés az, hogy a felhasználók mennyire hajlandóak a felhőiket egyetlen szolgáltatás alá összeterelni egyrészt; másrészt, hogy mi garantálja, hogy a Greplin ugyanúgy tartja magát a ne légy gonosz parancsához, mint (eddig) a Google.

AJÁNLOTT LINKEK:

Interjú az ötlet 19 éves atyjával – angolul (Inc.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik