Tech

A jövő szuperféme

Egy fémet kell elképzelni, amelyet olyan formákba lehet önteni, mint a műanyagokat - meg ennek megfelelő csodakütyüket.

Azoknak, akik nem voltak kémia OKTV-n középiskolai felkészülésük során, elmagyarázzuk. A fém molekuláris szinten egy olyan anyagfajta, amelyik szereti a rendet: s szépen sorokba, oszlopokba rendezi az atomjait, és rétegesen helyezkedik el.

Ezzel szemben például az üveg hosszú atomszálakból áll össze és hevítésnél ezek az atomok szeretnek összekuszálódni, majd szilárd állapotra hűtése során ezen összekuszált állapot kvázi megfagy.

A Yale Egyetem kutatói most olyan “ömlesztett fémüvegek” sorát fejlesztették ki, melyek fémek és mégis ilyen üveges, műanyagos tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyrészről olyan formákba lehet önteni ezeket a fémeket, melyekbe eddig lehetetlenség lett volna, másrészről a fém formálhatósága mellett az üveges anyagok keménységét sikerül elérni. Ráadásul nincs szükség forrasztásra, mint a fémeknél, csak például kifújásra, mint az üvegeknél.

Az ilyen könnyen alakítható, kemény és mégis rugalmas, alacsony hőmérsékleten és nyomáson formálható anyagok az élet bármely területét forradalmasíthatják az informatikától az orvostudományig.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik