Tech

A Google kimászik a felhőből

A tegnapi Gmail-mizériának végső soron 40 ezer áldozata volt, akiknek az anyagait biztonsági mentésekből állítja helyre a Google. Biztonsági mentés?

Az eredeti pletykák szerint a Gmail felhasználóinak 0,29%-át (mintegy 600 ezer embert) érintette az a hiba, melynek köszönhetően minden levelezésük és beállításuk törlödőtt és a Google ingyenes és ezt az “apróbb” bakit leszámítva, megbízható levelezőprogramja úgy vette, mintha friss felhasználók jelentkeznének be hozzá.

A későbbiekben már csak 0,08%-ról (150 ezer ember) beszéltek, azonban a tegnapi nap végére a Google hivatalosan is 0,02%-tól (40 ezer embertől) kért elnézést. Ha úgy vesszük, 40 ezer ember nem sok több millióhoz képest; de ha úgy vesszük, akkor 40 ezer dühös ember az igenis 40 ezer dühös ember.

A Google azonban a sűrű bocsánatkérések közt a postafiókok 100%-os helyreállítását is szavatolja – állítása szerint ugyenis egy titkos helyszínen, szalagokon tárolnak biztonsági mentéseket.

Ez az állítás pedig – bármennyire is próbáltak felette elsiklani – megdöbbentő két okból is. Egyrészről a Google által kezelt adatmennyiség önmagában is hatalmas, de hogy erről rendszeres mentéseket készítsenek, az elképesztő. Másrészről pedig, hogy a cloud computing legnagyobb szószólójaként is készít elkülönített (a felhőtől elválasztott) mentéseket a Google, némileg álszent dolog.

Dehát ha az internet egyik istensége így cselekszik, valószínűleg az a legbölcsebb, ha mi is követjük a példáját.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik