Tech

Repülőgép madárszárnnyal

Ha mérnököknek sikerül leutánozni a mimóza mozgását, a jövőben ez is valósággá válhat.

A növény levelei, amelyek a legkisebb érintés hatására összezáródnak, egy sor új szerkezet építésében segítenek, amelyek csavarodhatnak, elhajolhatnak, keményedhetnek, sőt akár ki is javíthatják magukat – állítja Kon-Well Wang, a Michigani Egyetem gépészmérnök professzora.

A mimóza érzékenységét adó jelenséget az ozmózis teszi lehetővé, amikor a növény sejtjeiből kiáramlik, illetve azokba beáramlik a víz.

Az érintés hatására bizonyos sejtekből távozik a víz, így azok összeesnek, a növény ezáltal megmozdul, alakját megváltoztatja. A mimóza esetében látványos a jelenség, a növénynek olyan hidraulikus rendszere van, amely lehetővé teszi a hirtelen műveletet.

A mimóza sejtjeiben zajló folyamatok megfigyelése segítheti a kutatókat abban, hogy speciális mechanikai tulajdonságokkal bíró mesterséges sejteket, alkalmazkodásra képes szerkezeteket tervezzenek.

“Jelenleg még csak az alapkutatásnál tartunk, ám van néhány alkalmazás, amelyeket számításba veszünk” – mondta Wang. A professzor megemlítette a szárny formáját repülés közben változtatni képes repülőgépet, sőt – mint hozzátette – akár egy híd is rendelkezhet ezzel a tulajdonsággal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik