Tech

A Google megölné a címsort

Az internetes óriás épp böngészője felületének átalakításán dolgozik és a címsor kiiktatása is a lehetőségek között van.

A Chrome a motorháztető alatti dolgok mellett épp azzal robbant be a piacra, hogy az addig megszokottnál sokkal nagyobb területet hagyott a weboldalak számára – vagyis a menük, funkciók, lehetőségek és a címsor legrosszabb esetben is fele akkora helyen elfértek, mint az akkor használatos Firefox/Explorer böngészőkben. A kezelőfelület megújítását a felhasználók megköszönték, a konkurencia pedig elkezdte másolni.

Nos, a Google ismét újítással állna elő. Úgy tűnik, hogy nem egy, hanem egyből 4 lehetőségből választhatnának a netezők. Így az is boldog lehetne, aki bármilyen módosítást utálkozással szokott fogadni, és az is, aki annak örülne a legjobban, ha a böngészője minél inkább háttérbe tolná magát a web-tartalom érdekében.

A klasszikus felület gyakorlatilag ugyanúgy nézne ki, mint amit az utóbbi években megszoktunk és megszerettünk. Ezzel szemben a compact üzzemmód azt eredményezni, hogy a címsor csak akkor jelenne meg, amikor arra szüksége is van az embernek – mert valljuk be, egy oldalra navigálás után kit érdekel, hogy mi az oldal címe; vendégségben sem szoktuk percenként megkérdezni, hogy hova hívhatjuk majd az este végén a taxit.

Ezen kívül megjelenne még a Sidetab és a Touch. Előbbinél a 90-es években kitalált, táblás honlap-design éledne újjá annyiban, hogy egy oldalsó oszlopban lakna a navigáció (hogy vertikálisan minél több jelenjen meg), míg az utóbbi – meglepő módon – az érintőképernyős eszközöket szolgálná ki.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (ConceivablyTech)
Kinek fog hiányozni a címsor? – angolul (CrunchGear)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik