Tech

Vizsgálat alatt az Apple új előfizetési rendszere

Az Egyesült Államok versenyhatósága néz körül az Apple háza táján.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság mellett az Igazságügyi Minisztérium is vizsgálja, hogy összefér-e a piaci versenyt szabályozó törvényekkel a héten bemutatott rendszer, amelyben az Apple a saját fejlesztésű előfizetési megoldását erőlteti a cégtől teljesen független tartalomszolgáltatókra, és 30 százalékot levesz az alkalmazásokban lévő előfizetések díjából.

Az Apple nem gátolná kimondottan, hogy a szolgáltatók más megoldásokkal is próbálkozzanak, de olyan feltételeket szab, amelyek révén előnytelenné válhat minden más előfizetési módszer.

Az App Store-ból letöltött alkalmazások révén keletkező előfizetői díjak beszedése más módszerrel tehát lehetséges, az ár azonban nem lehet kedvezőbb, mint az – eredetileg zenei tartalmak forgalmazására kifejlesztett – iTunes révén kínált előfizetés. Ha az előfizetés mégis kedvezőbb, akkor az adott szolgáltatást az Apple törölheti a kínálatból.

A The Wall Street Jorunal pénteki beszámolója szerint a tervezett rendszer felkeltette a hatóságok érdeklődését. Egyelőre előzetes elemzést végeznek, ami után nem következik feltétlenül hivatalos vizsgálat, vagy eljárás a cég ellen.

Az Apple kedden jelentette be terveit. Két nappal később a Google is hasonló rendszer beindításáról tájékoztatott, ugyanakkor a One Pass elnevezésű fizetési megoldás révén a tartalomszolgáltatók nagyobb mozgásteret nyerhetnek és kisebb a jutalék is: a szolgáltatás a díjbeszedés több formáját támogatja, a Google-nek járó jutalék pedig 10 százalék.

AJÁNLOTT LINKEK:

Újra vizsgálják az Apple-t – angolul (The Wall Street Journal)
Ez csak üzlet, semmi személyeskedés – angolul (TechCrunch)
Az Apple megöli a tartalomszolgáltatókat – angolul (TechCrunch)
Az Apple előfizetésének szabályai – angolul (TechCrunch)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik