Tech

Életmentő mobil

Pulzusmérővel és mini elektrokardiogrammal is rendelkezik egy új mobiltelefon, amely szükség esetén mentőt is hív.

Az EPI Life az érzékelőjét érintő ujjakból állapítja meg a pulzust, az eredményt pedig egy éjjel-nappal működő orvosi központba küldi. A rendszer jelenleg már három kórházzal áll kapcsolatban Szingapúrban, amelyek mindegyike tisztában van a készülék tulajdonosainak kórtörténetével.

A 700 dollárba (kb. 140 ezer forintba) kerülő életmentő telefonból tavaly óta kétezer darab került forgalomba; ehhez a felhasználók három teszt-csomagot vehettek igénybe: 10, 30 vagy 100 mérést havonta.

A fejlesztők egy 99 dolláros (20 ezer forintos) változattal is előálltak: ennek kisebb érzékelője Bluetooth-szal kapcsolódik a felhasználó okostelefonjához. De maga az ötlet elsősorban SMS-re, MMS-re és olyan technológiákra támaszkodik, amelyekkel a régebbi telefonok is bírnak.

Az alkalmazást hamarosan Spanyolországban és Franciaországban is piacra dobják, de elsősorban a világ elmaradottabb régióinak szánják. Banglades például 156 milliós népességére kevesebb mint háromezer kórház jut, miközben 66 millió ember rendelkezik mobiltelefonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik