Tech

CD-n a Holdig érne az emberiség által felhalmozott információ

295 exabyte-nyi tartalmat termelt eddig az emberiség - és ez még mindig kevesebb, mint amennyi információt az ember DNS-e tárol.

Ha valaki nem gondolkodna még exabyte-ban, ez annyi, mint egymilliárd gigabyte vagy egymillió terabyte – és ebből kell 295-öt számolni.

A számítás azon alapult, hogy 1986 és 2007 között miként növekedett a digitális információk tárolókapacitása. Ennek alapján a kutatók úgy számolták, hogy 2007-ben 1,9 zettabyte (1 zettabyte 1024 exabyte) információ ment át sugárzott formában, például televízión és GPS-en. Ez akkora mennyiség, mintha a bolygó minden egyes lakója naponta elolvasott volna 174 napilapot.

Az emberek egymás között 2007 folyamán 65 exabyte digitális információt osztottak meg olyan kétirányú kommunikációs rendszerek segítségével, mint a mobiltelefonok. Ez megfelel annak, mintha minden egyes ember naponta hat újság tartalmát osztaná meg másokkal. 1986-ban ez még csupán két és fél oldalnak megfelelő információ volt, a növekedés kétszázszoros. Ezek után merje azt valaki mondani, hogy nem gyorsult fel a világ.

Az analógból digitálisba átfordulás, azaz a digitális korszak kezdete a kutatók szerint a 2002-es év. Ez volt az az év, amikor a világon a digitális tárolókapacitás meghaladta az addig felhalmozott teljes analóg információmennyiséget. 2002 óta emlékezetünk csaknem 94 százaléka digitális formában őrződik meg.

A számítógépekben tárolt adatok mennyisége 2007 óta is folyamatosan növekszik – a kutatók szerint 18 havonta megduplázódik. Összességében a mobiltelefonoknak, televíziós csatornáknak és az internetnek köszönhetően ötször több információ jut el hozzánk naponta, mint 1986-ban.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Holdig ér 295 exabyte-nyi információ – angolul (CrunchGear)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik