Tech

Kettős azonosítás a Google-nél

Mivel legtöbbünk fél élete a Google-fiókjában megtalálható, az internetes óriás minden eddiginél biztonságosabb beléptetést tesz lehetővé.

Az igazi internet junkie-k nemcsak a levelezésüket vitték a Google-höz, hanem a cég számos szolgáltatását a legteljesebb mértékben igénybe veszik – ennek megfelelően ijesztő az a gondolat, hogy bármilyen összetett jelszóval is bír az ember, ez az egyetlen dolog, ami gátat szab online élete és egy rosszakaró közé.

A kétlépcsős azonosítási folyamat ezt a gátat erősítené meg. A rendszer nagyban hasonlít a bankok internetelérésére, ha valaki online bankolt már, nem fog meglepődni. Az évtizedek óta megszokott felhasználónév-jelszó kombinációt kiegészíti egy dinamikus elem, amelyet arra a belépésre tud felhasználni az ember. A Google – ahogy egyébként számos bank – a felhasználó telefonjára juttatja ezt az egyszeri azonosítót, feltételezve, hogy ha valakinek sikerül is a jelszót megszerezni, arra már sokkal kisebb az esély, hogy emellé még a telefont is beszerezte.

A dinamikus jelszót az ember – beállítástól függően – SMS-ben, okostelefonokon a Google Authenticator alkalmazásra vagy akár vonalas telefonba beolvasva is megkaphatja, ha nem lenne még mobilja.

A kétlépcsős azonosítás egy picit hosszabb, de ha az ember összeveti a kockázatot a fáradsággal, hirtelen sokkal szívesebben gondol erre a megoldásra. Azonban a Google nem teszi kötelezővé ezt a módszert, így azt Google fiókunk oldalán kell beállítani – a biztonsági beállítások között keressük meg a kettős azonosításra vonatkozó linket.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (lifehacker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik