Tech

Csináldmagad napelem

Ezzel az ezer forintból megoldható házi barkácsolásból napenergiával lehet újratölteni az elemeket, kütyüket.

Mert belegondolva teljesen igaz az, hogy míg a mosógép, a főzőlap és a számítógép olyan típusú eszközök, melyeket nem feltétlenül baj, ha nem biciklivel hajtunk, addig az egérbe vagy épp az előbb is említett szobabiciklibe való ceruzaelemek töltését hála a tavaszodó időjárás nyújtotta napfényes óráknak az áramszolgáltató nélkül is meg lehet oldani.

Főleg akkor, mikor a megoldásról kiderül, hogy egyáltalán nem kell atomfizikusnak lenni és valóban néhányszáz forintból meg lehet oldani a szükséges alkatrészeket.

Nincs is másra szükség mint egy közepes méretű műanyag edényre – avagy egyéb átlátszó tárolóra -, néhány olcsón beszerezhető nap-panelra és az egészet összekötő kábelezésre, hogy a ceruzaelemeket a rendszerhez csatoljuk.

Azt fontos megemlíteni, hogy bár elemeket gond nélkül, kütyüket csak egy fokkal nagyobb hozzáértéssel csatoljunk a végeredményhez. Jobb esetben egyszerűen nem reagálna az adott telefon vagy mp3-lejátszó, rosszabb esetben pedig… inkább le se írjuk, hogy mit okozhat a megfelelő kontroller hiánya.

AJÁNLOTT LINKEK:

Összerakási útmutató – angolul (instructables)
4 dolláros napelem – angolul (lifehacker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik