Tech

A digitálbűnözők legújabb célpontja az okostelefon

A Cisco éves biztonsági jelentése szerint 2010-ben világszerte első alkalommal csökkent a spam mennyisége, viszont egyre többször támadják a mobil eszközöket.

Magyarországon egy év alatt 43%-kal csökkent a spamforgalom: míg 2009-ben több mint 3800 milliárd spamet szállítottak a hálózatok, addig 2010-ben már csak 2300 milliárdot; 2009 és 2010 decemberét összehasonlítva átlagosan napi 1,5 milliárdról 200 millióra csökkent a kéretlen levelek száma. A magyarországi csökkenés főleg annak tudható be, hogy több spamvezérlő állomást izoláltak és választottak le tűzfalakkal az internetes hálózatról.

Míg a támadások kereszttüzében korábban a Windows alapú PC-k álltak, mára más operációs rendszerek és platformok is előtérbe kerültek, beleértve az okostelefonokat, a táblagépeket és általában véve a mobil platformokat.

Az internetes bűnözés igazi alapja nem a technológia, hanem az a nagyon is emberi tulajdonság, hogy könnyen megbízunk idegenekben, akik sokszor a szexuális csábítással próbálkoznak, nyereménnyel hitegetnek, új barátként mutatkoznak be, vagy éppen karitatív gyűjtést színlelnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik