Tech

LCD napszemüveg a haditengerészet speciális egységének

A kereskedelmi forgalomban még nyilván évek eltelnek, mire elérhetővé válik, de az amerikai NAVY SEAL-ek már bevetnek 30-at.

A haditengerészet kutatás-fejlesztői ezt a 30 prototípust FTPE-nek (Fast-Tint Protective Eyeware-nek) hívják, ami a magyarul nagyjából annyit tesz, hogy Gyorsan Színváltó Védő Szemüveg.

Túllépve azon, hogy a tudósok úgy tűnik, hogy képtelenek vagány rövidítéseket létrehozni, a szemüveg attól igazán speciális, hogy a környezettől függően sötét vagy átlátszó. Ezen a ponton a hozzáértők felmordulhatnak, hogy a technológia már egy ideje létezik, azonban a jelenleg kapható színváltós szemüvegekből hiányzik az az LCD komponenes, aminek köszönhetően ez a váltás fél másodpercen belül lezajlik.

Ennek köszönhetően a haditengerészet speciális egysége, amikor épp egy terroristákkal teli raktárba tör be, nem kell arra időt pazaroljon, hogy levegye az amúgy sivatagi napsütés miatt szükséges napszemüveget.

Sajnos a projekt vagányság-faktora annyira magas, hogy szigorúan titkosítva van, így a képen látható szemüveg is csak egy random, katonai színekkel lefestett szemvédő.

AJÁNLOTT LINKEK:

A haditengerészetnél az első LCD-napszemüveg – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik