Tech

Adatvédelmi napok a fővárosban

Kétnapos nemzetközi adatvédelmi konferencia kezdődött csütörtökön Budapesten az Európa Tanács kezdeményezésére.

A konferecia első napja a közösségi oldalakat vette górcső alá: az adatvédelem és az információszabadság konfliktusa, illetve a nemzeti, nemzetközi vagy kormányokon kívüli szabályozás kérdése volt elsődleges.

Jóri András adatvédelmi biztos szerint régóta vitatott, hogy az adatvédelmet az állam szabályozza, vagy engedjék át ezt a feladatot a magánszervezeteknek. Elmondása szerint az internetkorszak kezdetén, az 1990-es évek elején terjedt el a “poszthippi ideológia”, a “jogmentes tér” mítosza.

Az állami szabályozás igénye természetesen ezzel párhuzamosan alakult ki: néhány amerikai képviselő az 1990-es évek közepén gyerekvédelmi okokból korlátozott volna némi tartalmat, azonban az erről alkotott törvényt a Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította.

Az a vita, hogy kinek, mit és pontosan hogyan kéne vagy lenne szabad szabályoznia a mai napig tart.

Európában az Európa Tanács egyezménye és az Európai Unió adatvédelmi irányelve alapján viszonylag egységes a szabályozás, ez mindenkinek biztosítja az adataival kapcsolatos önrendelkezési jogot. Ezzel szemben az Egyesült Államokban többi között a piac, az innovatív vállalkozások szempontjai sokkal előbbre valók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik