Tech

Dupla USB-vel a biztos csatlakozásért

Bizonyára van nagyobb megoldásra váró probléma a világon, de ez a dupla végű USB is megkönnyítené az életet.

Az USB-csatlakozó a számítástechnika top találmányai között említhető, az biztos. Könnyen kezelhető, ráadásul kicsi és ennek (és a mögé helyezhető tárhelyek méretének) köszönhetően képes volt kiszolgálni a CD mellett a DVD-t is, mint adathodozót.

Egyetlen hibája akad, de az hatalmas: kívül szimmetrikus, belül asszimetrikus. Aminek köszönhetően mindannyiunkkal számos alkalommal előfordult már, hogy megpróbáltuk a rossz oldalával behelyezni. Ennél már csak az a rosszabb, ha eredetileg jó oldalával álltunk hozzá, de rossz szögben érkeztünk és a csatlakozás sikertelensége miatt arra gondoltunk, hogy fordítani kell egyet rajta – így a rossz oldallal próbálkozva tovább.

Nos, erre stressznövelő problémára talált megoldást Ma Yi Xuan, aki az USB-csatlakozók belsejét is ugyanolyan szimmetrikussá tette, mint a külsejük. Ezzel a dizájnnal gondolkodás nélkül be lehet dugni az USB-t és azzal a mozdulattal a “felesleges” oldalát egyszerűen hátratoljuk.

Az ötlet egyetlen hátránya, hogy minél komplikáltabb egy eszköz, annál könnyebben tönkremegy. Az egyoldalú USB-k szinte elpusztíthatatlanok annak köszönhetően, hogy nincs bennük mozgó alkatrész. Ennél a kétoldalú csatlakozónál elég, ha egy rugó hisztis, mikor használni kéne, és használhatatlan az egész.

Ezekszerint azt kell végiggondolni, hogy mi éri meg jobban: gyakran picit bosszankodni vagy ritkán, de nagyon.

AJÁNLOTT LINKEK:

További képek – angolul (YankoDesign)
Dupla-USB koncept – angolul (Wired)
Az USB-k jövője? – angolul (Engadget)
Jobb USB, jobb világ – angolul (CrunchGear)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik