Tech

Így tudsz jobban keresni a neten

A világ legnagyobb keresője egyre több kritikát kap spam és lényegtelen keresési eredmények miatt. A következő trükkökkel pontosabb keresést lehet elérni.

Ha elégedetlenek vagyunk keresésünk eredményeivel az első és legfontosabb dolog, amit tudnunk kell, hogy a keresőmotorok – bármennyire is próbálkoznak és bármennyit is fejlődtek – nem beszélik az emberi nyelvet, vagyis dobjuk ki a felesleges szavakat, szorítkozzunk a legfontosabb keresési kifejezésekre.

Amennyiben több szóval próbálkozunk, a keresők alapjáraton megelégednek azzal, ha az eredményként kidobott oldalon megtalálhatóak a szavak, azzal már kevésbé foglalkoznak, hogy adott esetben bekezdésnyi távolságok választják el őket egymástól. A talált oldalon a keresési kifejezések egymáshoz közeli elhelyezkedését az AROUND() operátor biztosítja. Használata roppant egyszerű. Például a hírek AROUND(2) tömören jelezni fogja a keresőnek, hogy a keresett szavak közel legyenek egymáshoz; minél nagyobb számot adunk meg a zárójelek között, annál nagyobb távolságot engedélyezünk.

Rendszeresen találkozhatunk olyannal, hogy a kereső olyan találatokat is kidob, amikben a több keresési kifejezés közül egy vagy néhány hiányzik. Követeljük ki, hogy az általunk keresett szavak legyenek benne a találatokban, míg mások egyáltalán ne jelenjenek meg. Azon szavak elé, melyek szó szoros értelemben elengedhetetlenek keresésünk szempontjából, tegyünk egy “+” jelet. Például: +hír24. Viszont, ha valamely eredményektől megszabadulnánk, tegyünk egy “-“-t. Például ha nem akarunk yahoo oldalakat a keresésünk eredményeképp, akkor +hír24 -yahoo.

Lehetőségünk van választásra is. Például ha piros vagy zöld paradicsomokat keresünk, használjuk az OR operátort: zöld OR piros paradicsom. Így egy füst alatt letudhatunk két keresést.

Keresés az oldalak címében. Ha nem érdekel az oldal tartalma és csak az oldal címéből emlékszünk egy szóra, a Google-nál a keresést kezdjük az allintitle: kifejezéssel. (Bingnél és Yahoonál elég annyi, hogy title:)

De kereshetünk egyetlen fájlt is. Egyszerűen kezdjük a keresési sort a filetype:kiterjesztés kifejezéssel. Például, ha egy bizonyos PowerPoint prezenációt szeretnénk megtalálni, akkor filetype:ppt és utána a keresendő kifejezés(ek sora).

Arra is rá lehet kényszeríteni a keresőket, hogy csak egy bizonyos oldalon belül keressenek dolgokra. Például a hír24-en belül a Google-t, a Binget és a Yahoo-t is a site:24.hu kezdéssel lehet tartani.

És végül, de nem utolsó sorban meg kell jegyezni, hogy az előbb leírt trükköket természetesen úgy keveri az ember, ahogy szükségét érzi.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Google keresési találatok javítása – angolul (lifehacker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik