Tech

Az Apple jövője: iPad2 és iPhone5

A két eszköz technikai újításai közül néhány már úgy tűnik, hogy nem csak pletyka.

Az Apple leváltja chipjei eddigi gyártóját, így az Infineon helyett az idei évtől bevezetett mobil-készülékek már a Qualcomm munkáját fogják dícsérni. Az már ugyanis biztosnak mondható, hogy az új iPad egy GSM/CDMA chipsettel fog rendelkezni, az egyetlen tisztázásra váró dolog, hogy a Qualcomm egy meglévő vagy egy vadi új designt használ.

Az előzőeknek megfelelően az iPhone is beszállítót és technológiát vált és a hasonszőrű chipset mellett egy vadi új A5-ös (vagyis egy Cortex A9-alapú többmagos) processzor fogja hajtani az iPhone 5-öt.

A fejlesztéseket kiegészíti a meglehetősen gyors, kétmagú SGX543 grafikai kártya mindkét eszközben, ami az eddig használt SGX535-öshöz képest állítólag ugyanazon órajelen kétszer akkora grafikai teljesítményt ígér. Ez a grafikai erősítés pedig lehetségessé teheti az eddigi VGA típusú kijelzésről való átállást a sokkal modernebb, HDMI-típusú outputra.

A kívül-belül újított eszközökre ráadásul – annak ellenére, hogy egyelőre még mindig nagyon keveset tudunk róluk – nem kell sokat várni. Az Apple az utóbbi években bizonyította, hogy ragaszkodik a 12 hónapos megújulási ciklusához, vagyis az iPad 2 április-májusban, az iPhone 5 pedig június-júliusban várható.

AJÁNLOTT LINKEK:

Chip-gyártóváltás az Apple-nél – angolul (Engadget)
Az iPad2 valószínűleg 2048×1536-os kijelzővel fog bírni – angolul (MacRumors)
Hiper-gyors grafikai teljesítmény az új Apple termékeknél – angolul (AppleInsider)
Az iPhone5 Qualcomm chipje, az új ‘A8’ processzor – angolul (Electronista)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik