Tech

Szárnyal a kacsa: leáll a Facebook

Angol nyelven már futótűzként terjed a hír: március 15-én bezár a közösségi oldal. Végleg.
Előre szólunk: természetesen hoax.

Az internetes kacsák terjedését ismerve nem sok idő kell ahhoz, hogy valaki vegye a fáradságot és magyarra lefordítva tovább terjessze az első ránézésre is teljes hülyeséget, aminek mégis bedőlnek az emberek. Hazai internet-védelmi kötelezettségeinknek eleget téve megpróbálunk megállt parancsolni a bezár-a-facebook hisztéria magyar nyelvű megjelenésének.

A rövid üzenet – melynek pontos eredetét nyilván sosem lehet kideríteni – két dolog teszi hihetővé. Egyrészről az indoklás, miszerint a végleges leállás annak köszönhető, hogy Mark Zuckerberg (alapító és mai napig főnök) megcsömörlött, a közösségi oldal tönkretette életét. Aki látta a Közösségi háló című filmet, át tudja érezni a szegény milliárdos hányattatott sorsát.

Persze ez még önmagában nem lenne elég, hiszen bárki írhat bármit. Végső bizonyítékként egy weeklyworldnews.com nevű híroldalon megjelent cikkre mutat egy link, és mint tudjuk, ha az interneten valami le van írva, az csak igaz lehet. Ugye? Senkinek fel sem tűnik, hogy a szalagcímek között szerepel Mike Tyson boxoló galamb-fétise, Michelle Obama terhessége és egyéb nyilvánvaló álhírek.

S míg egy ilyen hoax nyilvánvalóan nem olyan ártalmas, mint egy vírus, mégiscsak bosszantó – akár mi magunk dőlünk be neki, akár barátaink tömegeit látjuk elhinni a nyilvánvaló hazugságot.

Nos, ha valaki találkozik ezzel magyarul, van hova (ide) küldje a hiszékeny ismerőseit.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nem zár be március 15-én a Facebook – angolul (Naked Security @ Sophos)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik