Tech

Európában a Firefox megelőzte az Explorert

Ez az első alkalom, hogy egy teljes régióban beelőzik a Microsoft böngészőjét.

A StatCounter kimutatásai szerint (melyeket azalpján állít fel, hogy milyen böngészővel nyitják meg a felhasználók az oldalakat) a Firefox Európában 38,1 százalékos piaci részesedésre tett szert 2010 decemberében, szemben az Internet Explorer 34,52 százalékával.

Mióta internet az internet, az Explorer mást sem kapott, csak kritikát. Az első pozitív megnyilvánulások a legújabb 8-as és egyelőre még csak béta szakaszában járó 9-es verziójáról jelentek meg. Ennek ellenére – immáron csak majdnem – világszerte a legnépszerűbb böngésző. Hogy miért?

Az első csatát a Microsoft akkor nyerte meg, mikor az Internet Explorert integrálta saját Windows operációs rendszerébe, és így megsemmisítő csapást mért egyetlen versenytársára, a Netscape-re. Ezt követően az Internet Explorer átmenetileg 95 százalékos piaci részesedésre is szert tett mielőtt megjelent volna az első igazán komoly konkurens, a Mozilla Firefox.

Az utóbbi évek azonban további – meggyőző minőségű – böngészőket szültek: harmadik helyen a Google Chrome-ja áll, de érdemes még említést tenni az Apple Safarijáról, de az Operáról is.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Firefox előretör – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik