Tech

Androidos vírusveszély!

Egy igen fejlett trójai szeretné zombisítani a telefonokat.

A Geinimi nevet viselő trójai az eddigi legkifinomultabb kártevő, amit eddig találtak. Képes ellopni személyes adatainkat és azokat továbbítani, de egy távoli gépről parancsokat is képes fogadni, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy míg mi azt hisszük, hogy zsebünkben pihen a kis kütyü, háttérben egy gonosz botnet zombi tagjaként dolgozhat.

Ijesztő, hogy a program – letelepedése után – milyen mértékű hozzáféréssel bír okostelefonunk belsejében. Elküldi pontos helyünket, a készülék azonosítóit (IMEI és IMSI számát) és a telepített alkalmazások listáját. Sőt, képes letölteni egy alkalmazást a telefonra és csak a telepítéshez van szüksége a felhasználó engedélyére.

A felhasználók számára a veszély létező, de természetesen józan paraszti ésszel – mint mindig – elkerülhető. A vírus ugyanis csak egy fertőzött alkalmazás telepítésével képes megindulni – vagyis csak akkor van esélyünk elkapni, ha megbízhatatlan helyről megbízhatatlan appot telepítünk. Az Android Market alkalmazásairól joggal feltételezhetjük, hogy nincs gond; harmadik fél alkalmazását pedig kétszer nézzük meg telepítés előtt.

AJÁNLOTT LINKEK:

Fejlett trójai zombifikálja a mobilokat – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik