Tech

29 új processzor az Inteltől

Megérkezett a Core processzorok második generációja, vagyis a Sandy Bridge mobil- és asztali CPU-k.

Alig egy év telt el a Core család első generációjának megjelenése óta, úgyhogy teljesen jogos lehet azok fejében a “mitől új ez?” kérdés, akik nem figyelték a Sandy Bridge-híreket. Nos, az új család az Intel 32 nanométeres mikroarchitektúráján alapul és az első, amely egyetlen lapkára helyezi a processzort, a memóriavezérlőt és a grafikát. Ez mit jelent azok számára, akik nem is voltak ilyen részletességgel kíváncsiak a dologra?

Röviden és magyarul annyit tesz, hogy az ember kisebb csomagot kap és az alkatrészek mégis jobban ki tudják használni egymás jelenlétét. Például a CPU és a grafikai rész akár egy megabyte-nyi gyorsítótárat is megoszthatnak, így a lapka valóban jobban tud idomulni a hozzávágott munkamennyiséghez, és jobban ki tudja szolgálni a felhasználót.

A grafikai részről szólva meg kell jegyezni, hogy természetesen ez a konfiguráció még képtelen felvenni a versenyt a különálló grafikai kártyákkal, azonban teljesítménye a korábbi Capella-alapú rendszerek kétszerese. A processzor összesített teljesítményét tekintve pedig akár 60%-kal nagyobb lehet a korábbi négymagos CPU-knál.

A számos új funkció mellett – mégiscsak 29 új processzorról van szó – megannyi új laptop- és asztaligép-konfiguráció várható.

AJÁNLOTT LINKEK:

További technikai részletek – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik