Tech

Hogy hányszor használták az internet szót az utóbbi 500 év könyveiben?

Szó és kifejezésstatisztikák a Google Booksban.

Az internetes óriás összeállt néhány Harvard egyetembéli szakemberrel és létrehozott egy olyan alkalmazást, ami legalább 10 percig szórakoztató, a továbbiakban pedig hasznos – persze már akinek.

Az Ngram Viewer működése egyszerű: beírunk egy (vagy több) kifejezést, amelynek előfordulására kíváncsiak vagyunk, a program pedig egy csinos grafikonon mutatja, hogy 1500 és 2008 között évente hány alkalommal fordult elő. Mindehhez a Google adatbázisában lévő 5,2 millió könyv több mint 500 milliárd szava áll a keresők rendelkezésére.

S míg a tudományos igényesség és teljesség hiányzik (hiszen több könyv jelent meg az utóbbi 500 évben), a trendeket nagyon jól mutatja. Például az internet szó meglepő módon nem fordul elő az internet előtti időszakban. (Rendben, a grafikon mutatja már az 1600-as években is, de engedjünk meg ennyi hibát egy ekkora adatbázisnál és annak kezelése során.)

Egyelőre csak néhány nyelven érhető el a keresés és a magyar nincs köztük, de ez mit sem ront az élményen.

AJÁNLOTT LINKEK:

Google Books Ngram Viewer
A Google Books-szal most megkereshetjük, hogy hányszor fordult elő egy szó vagy kifejezés a történelem során – angolul (DownloadSquad)
Hányszor írtak az internetről az utóbbi 500 évben? – angolul (Mashable)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik