Tech

Elérhető az Opera 11

A világ talán ötödik legnépszerűbb böngészőjének legújabb verziója végre elérhető.

A világszerte 2,3%-os használói bázissal rendelkező Opera alig marad le a cirka 4%-nyi felhasználóval bíró Safaritól és ezzel ők ketten a böngészővilág még híres, ámde az Explorer, Firefox és Chrome szentháromságához képest már periférián lévő tagjai. Ennek ellenére – vagy talán épp ezért – az igazán geekek és a honlaptervezők számára kötelező a használatuk.

Pláne az Opera szolgál a napokban érdekességgel, hiszen 11-es verziója elhagyta a béta utótagot és immáron a család teljes jogú tagjaiként tölthető le. A frissítés néhány nagyobb változást ígér és egy seregnyi kisebbet.

Az egyik legfontosabb újítása – melyet más böngészőknél sem láthatunk alapjáraton – a tab stacking (vagy ha nagyon magyarosak akarunk lenni, akkor a fülek kazalba pakolása), ami röviden annyit tud, hogy a különböző oldalakhoz tartozó füleket csoportokba rendezhetjük és akár több tucat oldalt kezelhetünk, pakolgathatunk együtt. Ami persze akkor jelent csak nagy segítséget, ha nemcsak egy-két füllel dolgozunk egész nap – persze az Opera nem az átlagos felhasználók terepe.

A nagyobb újdonságok között van még a vizuális egér jelek – ez, a számos helyen már felbukkant funkció kicsit olyan, mint a multitouch, csak épp egérrel, és épp ezért senki nem is nagyon használja. De a különböző biztonsági frissítések és kiegészítők mellett a legnagyobb érdekesség a levelező panel, ami a böngészőbe épített levelező kliens.

AJÁNLOTT LINKEK:

Letölthető az Opera 11 – angolul (Engadget)
Böngészők használati statisztikája – angolul (W3C)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik