Tech

Magyar eszköz a takarékos energiagazdálkodáshoz

Az Energia Monitor magyar találmány - egy informatikai eszközrendszer a költségtakarékos energiafogyasztás érdekében.

Az Energia Monitor egy olyan vezeték nélküli mérőhálózattal rendelkező, számítógéphez csatlakoztatott eszköz, amely rövid és hosszú távon egyaránt segíti az optimális energiagazdálkodás elérését. A készülékkel nyomon követhető az energiafelhasználás és azonnali intézkedésre teremt lehetőséget a pazarlás megakadályozásához, például egy rosszul beállított fűtési rendszer vezérlésének megváltoztatásához, vagy a felesleges áramfogyasztás kizárásához.

Az eszköz minden épületben, így közintézményekben, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatói és kereskedelmi létesítményekben, sőt nagyobb magánházaknál egyaránt elhelyezhető, s azoknak valamennyi helyisége ellenőrizhető vele. A számítógépes, internetes kapcsolattal rendelkező adatbázisa arra is lehetőséget teremt, hogy akár távolról megfigyelhető legyen az adott épület energiafelhasználása.

A készülék információi segítséget adnak az ingatlantulajdonosoknak ahhoz is, hogy az optimális energiagazdálkodáshoz a szükséges fejlesztéseket, korszerűsítéseket, vagy felújításokat meghatározhassák, pontosan kiszámíthassák azok megtérülési idejét.

Választ kaphatnak arra is, hogy van-e mód megújuló energiaforrások használatára. A monitor ugyanis rögzíti a napsütéses és a szeles órák számát az ingatlanok körzetében, így eldönthető, lehet-e napkollektorokat szerelni az épületek tetejére, vagy kis szélerőművet helyezni az udvarra.

A készüléket próbaüzemét a nagykállói önkormányzat intézményeiben, a Nyíregyházával szomszédos város polgármesteri hivatalában, egyik általános iskolájában, valamint pedagógiai szakszolgálatának épületében tartották, november elseje óta. Rögzített adatai alapján azonnali intézkedésekkel egy hónap alatt 15-20 százalékkal csökkent a létesítményekben a fűtés- és az áramköltség.

A találmány piaci bevezetése a jövő évben indul, az MFKK Feltalálói és Kutató Központ Szolgáltató Kft. a készülékkel megrendelésre végzi majd el a különböző létesítményekben az energiafelhasználás pontos helyzetének felmérését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik