Tech

Kis áramszünet – nagy kimaradás

A Toshiba egyik gyárában 0,07 másodpercig nem volt villamosenergia és a gyártott chipek mennyisége 20%-kal esett.

Adódik persze a kérdés, hogy egy másodperc töredéke hogyan képes ekkora kárt okozni egy valószínűleg olajozottan működő folyamatban. Nos, pont azért képes erre, mert a chipek gyártása ennyire precíz folyamat.

Természetesen az ilyen kényes gyártósoroknál nem egy pótgenerátor biztosítja, hogy soha ne legyen áramszünet – de ebben az esetben ezek is meghaltak, pontosan 0,07 másodpercre.

Ez alatt a fél pillanat alatt az úgynevezett tiszta szobákba, melyekben az alkatrészeket gyártják, előfordulhat, hogy mikroszkópikus koszok, szöszök vagy baktériumok, vírusok kerültek be, így a bent lévő összes chip – függetlenül attól, hogy a gyártási folyamat mely szakaszában tartott – használhatatlanná válik. Minőségbiztosítási okokból feltételezik ugyanis, hogy valami gond van, ahelyett, hogy később a felhasználó panaszkodjon.

A gyárat pénteken indítják újra, így a többnapos leállás akár 20%-os gyártási hiányt eredményezhet. A leállás során NAND flash meghajtók voltak a szobában, melyeket elsősorban az Apple használ – hogy a folyamat végén ebből a felhasználó mit fog érzékelni, még kérdéses.

Lehet, hogy nem lesz elég iPad 2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik