Tech

Érkeznek az időkorlát nélküli YouTube-videók

Köztudomású, hogy egy YouTube videó maximum 10 perces. Július óta ez a korlát 15 perc, de úgy tűnik teljesen szabaddá akarják tenni az online videózást.

Az eredeti korlátozásnak volt egy elvi és egy gyakorlati indoka. Elvi szinten azért volt erre szükség, hogy az emberek ne tudjanak teljes filmeket, esetleg sorozatok egyes részeit feltölteni. Amit persze könnyen meg lehetett kerülni (és lehet a mai napig) azzal, ha a részek részeit megszámozta a feltöltő. A gyakorlati oldalon nyilvánvalóan az szerepelt, hogy hirtelen képtelenek lettek volna annyira nagy mennyiségű anyagot tárolni a szervereken.

Az időkorlátozás legfrissebb szabályozása egyes felhasználók számára teljesen szabaddá teszi a feltöltést, elméletben többórás videók is tömegesen megjelenhetnek. Nyilván lesznek olyanok is, akik többnapos videókkal próbálkoznak – és valószínűleg sikerrel járnak, amíg az anyag mérete nem haladja meg a 20 gigabyte-ot.

Az egyes felhasználók elsősorban azokat jelentik, akikről az utóbbi időben kiderült, hogy nem végeznek illegális tevékenységet, és nemcsak nézői, de rendszeres feltöltői is a YouTube-nak.

A sorozatok és filmek producerei pedig végre nagyobb bizonyossággal élhetnek, hiszen nem 10 perces darabok fogják megállítani az embereket a feltöltéstől, hanem a YouTube hatalmas adatbázisa, amely minden újonnan feltöltött videóról képes viszonylag nagy sikerességgel megállapítani, hogy szerzői jog védelme alatt áll-e.

A következő lépés minden bizonnyal a minden felhasználó számára korlátlan feltöltés lesz.

AJÁNLOTT LINKEK:

Videók korlátok nélkül – angolul (TechCrunch)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik