Tech

A Facebook vagyonának felét jótékony célra költik

Bill Gates és Warren Buffett jótékonysági kezdeményezéséhez egyre több milliárdos csatlakozik.

A The Giving Pledge (vagyis az adakozási ígéret) elnevezásű kampányt júniusban indította a világ leggazdagabb emberei közül kettő, és az utóbbi fél évben már 57 amerikai milliárdos vállalta, hogy még életében vagy halála után jótékony célokra fordítja magánvagyonának legalább a felét. A csatlakozók erre egy nyilvános levélben tettek ígéretet, felfedve motivációikat is.

Warren Buffet – jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere – szerint alig néhány hónap alatt jelentős haladást sikerült elérni. Buffett egyébként még 2006-ban nyilvános ígéretet tett arra, hogy eladakozza magánvagyonának nem 50, hanem 99 százalékát. Gates is jó példával jár elől a jótékonykodásban: már eddig több mint 28 milliárd dollárt (5880 milliárd forintot) adományozott a feleségével közösen létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítványnak.

A Forbes szerint az Egyesült Államokban több mint 400 milliárdos él, több, mint a világ bármely másik államában. Az Indianai Egyetem filantrópiakutató központjának becslései szerint az országban az egyéni adományok összege 2009-ben meghaladta a 227 milliárd dollárt – 47,67 billió forintot -, ami a gazdasági válság ellenére mindössze 0,4 százalékkal marad el az előző évitől.

AJÁNLOTT LINKEK:

The Giving Pledge

Ajánlott videó

Olvasói sztorik