Tech

Amerikában törvény készül a “közérdekű feljelentők” védelmében

A WikiLeaks nyomán a napokban várható a törvény, amely megvédené a kormányzati intézmények dolgozóit.

A törvény megvédi a “közérdeket szolgáló feljelentést” tévő személyeket az elbocsátástól és a lefokozástól, s egyben szükségtelenné szeretné tenni, hogy az emberek a WikiLeaks-hez hasonló kiszivárogtató fórumokhoz forduljanak. A szenátus, a képviselőház és Obama elnök is minél hamarabb szeretné hatályba lépve látni a jogszabályt.

A közérdekű feljelentést tevők védelmét megerősítő törvény megtiltja a törvénytelenségekre felfigyelő alkalmazottakkal szembeni retorziókat az olyan munkahelyeken, mint a CIA és más hírszerző szervezetek. A nemzeti hírszerzési igazgatónak a törvény értelmében fel kell állítania egy bizottságot, amely megvizsgálja majd azoknak az alkalmazottaknak az ügyét, akiknek a bizalmas információkhoz való hozzáférését a panaszaik miatt megvonták vagy felfüggesztették. A törvény először ad lehetőséget a biztonsági szempontból különböző besorolású alkalmazottak számára, hogy vitassák a hírszerző ügynökségnek velük szemben meghozott döntését.

A törvény biztosítani fogja a kormányzati alkalmazottak jogát arra, hogy szövetségi bíróságon, nyílt, esküdtszék által eldöntendő tárgyaláson támadják meg az elbocsátásukról, vagy lefokozásukról hozott munkahelyi döntéseket.

A törvény természetesen nem biztosít védelmet a WikiLeaks-hez hasonló portáloknak, de senkinek sem, aki bizalmas információkat szivárogtat ki a médiának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik