Tech

Itt a Facebook-gyilkos?

A Diaspora Alpha egyelőre kizárólag meghívásos alapon működik és minden belépő ugyanúgy 10 főt hívhat, mint anno a Gmailnél.

Az új közösségi oldal a többi hibájából nagyon sokat tanult: amiből egy jó ideig nem lesz, az a zaj, amit a reklámok és egyéb alkalmazások keltenek. Főleg, hogy például az egykoron valóban közösségi élményt nyújtó események vagy rajongói oldalak is nagyrészt már a poén és a spam egyikét testesítik meg.

Emellett nemcsak a zavaró tényezőket, hanem az utóbbi években a közösségi oldalakkal kapcsolatban felmerült jogi aggályokat is kezelni próbálták – például a saját képeinktől a feltöltés miatt jogilag sem kell megváljunk.

De az adatvédelmi beállítások is központi szerepet kaptak. Amíg a Facebookon egy nem túl látványos helyen találhatóak meg ezek, addig a Diaspora pont arra épít, hogy mindent egyből és nagyon egyszerűen megtalálunk. Az ismerőseinket egyből úgynevezett aspektusokba rendezhetjük: alapbeállításként már jelen van a “munka” és a “család” aspektus, de természetesen magunk is létrehozhatunk újakat. Így el tudjuk különíteni, hogy kivel mit szeretnénk megosztani, hiszen a főnökkel élőben sem úgy beszélünk, mint a haverokkal.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, meghívóért pedig a Diaspora honlapján állhatunk sorba.

AJÁNLOTT LINKEK:

Diaspora Alpha
Ez lesz a Facebook gyilkos? – angolul (DownloadSquad)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik