Tech

Passzív sorház – a jövő fűtése

Dunakeszin hamarosan átadják az ország első, úgynevezett passzív sorházát.

A passzív ház lényege, hogy annyira jó a szigetelése, hogy nem igényel külön fűtést, hanem a háztartási készülékek által generált hőt nem engedi ki – csak ha úgy akarjuk. Emellett persze hasznosítja az újratermelődő energiaforrásokat is. Így a vasalás hirtelen nem csak hasznos, de duplán hasznos. Pénzre fordítva: a rezsi néhány ezer forintos költségre esik.

Szentmihályi-Nagy Istvánt, a Passzívházak Mindenkinek Kft. tulajdonos-vezetőjét szerint ezekben a Dunakeszin épülő, 120 négyzetméteres lakásokban például a fűtés, a hűtés, a melegvíz és a szellőztetés összesen körülbelül havi 7000 forintba kerül majd. Amellett, hogy a lakások légzáróak, hogy ne szökjön el a hő belőlük, a fontosabb helyiségek déli tájolásúak, tehát a szobákba télen-nyáron gyűlik a napenergia.

A fűtőszálak a vakolat alatt futnak, de a rendszer a lakók testének hőjét, sőt a főzéskor, mosogatáskor, zuhanyzáskor felszabaduló hőt is hasznosítja, elosztja. A helyiségekben nincs hőmérséklet-ingadozás, egész évben 21-26 fokot mérhető.

A nappali földig érő üvegfalára egy időjárás-érzékelő által vezérelt árnyékoló kerül. A berendezés szükség esetén úgy dönti meg a lamellákat, hogy azok visszaverjék a meleget, de beengedjék a fényt.

És ha ez nem lenne elég, nem szabad elfelejteni a peciális szűrőkkel megtisztított pollenmentes levegőt, a pormentesség okán lecsökkent házi teendőket, a konyhában és fürdőszobában keletkezett pára elszívását. Ehhez képest szinte magától értetődik, hogy egy beépített szén-monoxid érzékelő “tudja”, mikor érkeznek vendégek a lakásba, így gond nélkül beindul a plusz szellőztetés, ha azt a többletlétszám igényli.

Ami pedig az igazán szép dolog az egészben, hogy cirka húsz-harminc százalékkal kerülnek többe ezek az otthonok, mint a hagyományos lakások, de figyelembe vevé, hogy tulajdonosaik tulajdonképpen 20-30 évre “előre” kifizetik a rezsit, akkor méltányos árról beszélünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik