Tech

Ez már faház

Tajvanban egy olyan tornyot építenek, amelyet a fák ihlettek.

A torony, melyet a tajvani Taichungban kezdenek el építeni 2012-ben, egyrészről úgy néz ki, mintha a legújabb sci-fi sikerfilmből rángatták volna elő, másrészről viszont Tajvan egyik legmagasabb épülete lesz a maga 300 méteres magasságával.

A designt 237 nevezés közül választották ki, és minden kétséget kizáróan egy fára hajaz. A leveleket szimbolizáló szobák valójában kilátótermek lesznek, melyek az elkészült épület teljes magasságában képesek lesznek fel-alá mászkálni. A nyertes tervezők az ötletet valóban számítógépes játékokból kölcsönözték, a készítéshez szükséges anyagokat pedig az űrkutatásból – hiszen ekkora méretű “lift”-ekhez nagyon könnyű anyagokra lesz szükség.

És ha már egy fára emlékeztet, az épület – nem meglepő módon – zöld. Nem annyira a színe, mint amennyire az erőforrások tekintetében. Például begyűjti majd az esővizet, melyet némi tisztítás után az épület használóinak bocsát rendelkezésére, de szélturbinái áramot termelnek; belső kéményeinek köszönhetően pedig a légmozgás is megoldott.

AJÁNLOTT LINKEK:

A “faház” részletei – angolul (PopSci)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik