Tech

Az internet pozitív hatással van a közösségi életre

A közhiedelemmel ellentétben nem a hiányos szociális készségekkel rendelkezőknek szolgál menedékül.

Egy német felmérés eredménye szoros korrelációt mutat a rendelkezésre álló internetes kapcsolat és a lakosok közösségi aktivitása között. A szélessávú internetes kapcsolat fokozza az emberek közösségi aktivitását, növeli részvételüket különféle helyi klubokban, szakmai szervezetekben, közösségi jótékonysági munkákban, növeli politikai aktvitásukat és részvételüket helyi civil szervezetek tevékenységében. De nem csak a közösségi élet nyilvános színen erősebbek a szélessávú lakosok, hanem közeli barátból is többel rendelkeznek.

A mostani az első olyan tanulmány, amely egyértelműen pozitív kapcsolatot mutat ki az internet terjedése és az emberek közösségi aktivitásának fokozódása között. Ahelyett, hogy a gyakori személyes érintkezések lehetőségét hordozó tevékenységeket helyettesítené, éppen ellenkezőleg, fokozza a közösségi elkötelezettséget és növeli a szociális kapcsolatok számát.

A közösségi kapcsolatok terén az internet tájékoztató funkciója került előtérbe, mivel gazdag információs anyagot tár az érdeklődők elé a közösségi eseményekről és a közösségi tevékenységekben való részvételi lehetőségekről, illetve megkönnyíti az érdeklődők közötti kommunikációt.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete több mint 18 ezer ember bevonásával végezte el felmérését.

AJÁNLOTT LINKEK:

A kutatás részletei – német (ifo)
A kutatás részletei – angolul (ifo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik