Tech

Életünk utolsó PC-je

A Xi3 moduláris PC után soha többé nem kell új gépet venni - legalábbis a gyártó szerint.

A Xi3 már első ránézésre is szimpatikus, hiszen külsőre szép és futurisztikus – legalábbis eltér a megszokottól. A gyártó célja azonban nem kicsi: azt szeretné, ha ez lenne az utolsó személyi számítógép, amit valaha vásárolunk. Valaha.

Ezt pont a moduláris felépítésével érni el – három elemből áll össze. Egyik részében két AMD Athlon 64-es processzor rejtőzik a RAM-mal karöltve; míg a másik két egység minden külvilággal kapcsolatos csatlakozásra ad lehetőséget az USB-től az internetig.

Az elképzelés szerint így nem kell néhány évente vadiúj konfigurációkat venni, hanem elegendő egy-egy új alkatrész beszerelésével a kor elvárásaihoz tuningolni meglévő moduljainkat. S míg az ötlet teljesen támogatandó – a profik a “nagy” gépekkel amúgy eleve ezt csinálják -, sajnos eddig senkinek nem sikerült egy ilyen gépet összehozni.

A probléma ugyanis abban rejlik, hogy nemcsak az alkatrészek változnak, hanem például azok csatlakozói is. Egy ma vásárolt gépbe senki nem próbálna meg például egy régi fajta DDR RAM-ot betuszakolni, hiszen a DDR3-asoknak már másképp néz ki a csatlakozójuk.

Az ötlet tehát inkább arra lehet jó, hogy felhívja a figyelmet a számítógép-alkatrészek cserélhetőségére. Manapság a YouTube és a Google segítségével bárki, bármilyen előképzettség nélkül is képes egy RAM-, de akár egy alaplapcserére is.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Xi3 specifikációi – angolul (Gizmodo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik