Tech

A Google legnagyobb hibái

Merissa Mayer, az internetes óriás egyik elnökhelyettese meggyónta a cég három legnagyobb hibáját.

A Google első számú női mérnöke a Digg Dialoggnak adott interjúban fejtette ki, mit is tart cége legsúlyosabb baklövéseinek.

Ilyennek tekinti a Google Wave-projektet, amelyből bár sokat tanulhattak, bevallása szerint ezen ismeretek túlságosan későn érkeztek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a Wave decemberben bezárja kapuit, és az amúgy érdekes alkalmazás átkerül a nyílt forráskódú fejlesztők kezébe.

A DejaNews hétfő délelőtti bezárását sem tartja jó ötletnek. Az itthon már elfeledett – vagy talán sosem ismert – dejanews.com volt a Google Groups levelezőlistákat kezelő alkalmazás eredetije, melyet az akkor épp feltörekvőben lévő cég megvásárolt, majd figyelmeztetés nélkül elköltöztetett és átnevezett.

A hibák közül a legérdekesebb a Gmaillel kapcsolatos. A manapság legnépszerűbb levelezőrendszert ugyanis 2004 április elsején sikerült elindítani. Mivel a Google már akkor is híres volt bolondok napi megmozdulásairól, senki nem vette komolyan, hogy egy online keresésekkel foglalkozó cég egy tisztán meghívásos rendszerű (akkor még nem regisztrálhatott bárki), web-alapú levelezőprogramot indít.

A magunk részéről még eszünkbe jutna Google-baki, ráadásul nem is olyan régről – gondolhatunk akár a németországi, akár az angliai jogi gubancokra, vagy akár arra az incidensre, amikor a Google-kocsik véletlenül wifi jelszavakat szedtek össze.

AJÁLNOTT LINKEK:

Google’s Biggest Mistakes? Wave, Gmail’s Launch, and DejaNews (Gizmodo)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik