Tech

Munkanélkülivé válhatnak a bombakereső kutyák

Nanotechnológián alapuló robbanóanyag-érzékelőt fejlesztettek ki izraeli kutatók, amely a kutyák szaglásánál is érzékenyebb.

Az új érzékelő számos különböző típusú robbanószert képes észlelni, valamint kémiai és biológiai mérgek felismerésére is alkalmassá tehető. A terméket kidolgozói és a gyártó vállalat egy-két éven belül tervezi piacra dobni.

Az érzékelővel kapcsolatos megállapításait először az Angewandte Chemie (Alkalmazott Kémia) című német kémiai szakfolyóiratban, augusztusban publikálta a kutatócsoport. A szenzor különösen érzékeny az olyan robbanóanyagok detektálásában, mint amilyet csomagbombákban az elmúlt héten küldtek Jemenből az Egyesült Államokba. Az egyik bomba 300, a másik 400 gramm pentaeritrit-tetranitrátot (PETN, pentrit vagy nitropenta), egy robbanó salétromsavésztert tartalmazott festékpatronokba rejtve.

A szenzorok szilícium nanoszálak hálózatából épülnek fel, amelyek igen érzékenyek az őket körülvevő elektromos környezetre. Erre kerülnek bevonatként azok a vegyületek, melyek a robbanóanyag molekuláihoz kötődnek. A szakemberek 200 különböző érzékelőt fejlesztettek ki, hogy a legkülönfélébb robbanóanyagokat képes legyen észlelni a műszer.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bomb-sniffing sensors better than dogs (Discovery News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik