Tech

EduID – egységes hallgatói azonosító

Szerdán útjára indult Magyarországon a felsőoktatási és kutatási intézmények felhasználói azonosítással kapcsolatos bizalmi szövetsége.

Az eduID-hez való csatlakozás előnye, hogy egy intézmény hallgatói, oktatói és kutatói anélkül vehetik igénybe a saját- illetve partnerintézmények szolgáltatásait, hogy ahhoz újból kellene regisztrálniuk. Ezáltal növelhető a felhasználók elégedettsége, és csökkenthetők az új szolgáltatások kialakításának és fenntartásának adminisztratív költségei is.

Az eduID-n belül minden felhasználót a saját anyaintézménye azonosít, mindez nagymértékben elősegíti az intézmények közötti kollaborációt, közös e-learning rendszerek kialakítását, projektek indítását, a hallgatók és oktatók mobilitását.

A szövetséghez piaci szolgáltatók is csatlakozhatnak, akik a fenti intézmények több százezer felhasználója számára nyújthatnak szolgáltatásokat. A folyamat hasonló a napjainkban népszerű Facebook Connect szolgáltatáshoz, azonban az eduID esetén a felhasználókról biztosan tudható, hogy valamely részt vevő intézményhez tartoznak, így adataik pontosak és naprakészek.

Nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy jelentősen emelkedett azon szolgáltatások kihasználtsága, amelyek nyitottak a külső azonosítási megoldások felé, mert a felhasználók egyszerűségre, kényelemre és biztonságra vonatkozó igényeit újabb regisztráció nélkül ki tudják elégíteni.

A KÖVETKEZŐ INTÉZMÉNYEK VESZNEK RÉSZT:

Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
Debreceni Egyetem
Dunaújvárosi Főiskola
Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
Magyar Tudományos Művek Tára
MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet
MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI)
Pannon Egyetem
Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)
Szent István Egyetem (SZIE)
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik