Tech

Energiatakarékos kütyük

Az európai Steeper projekt célja, hogy a kütyük energiaéhségét drasztikusan csökkentse.

A célkitűzés szerint az aktív energifelhasználás hatékonyságát meg kell tízszerezni, míg a készenléti felhasználást gyakorlatilag meg kell szüntetni. A kutatók nem diszkriminálnak: figyelembe vesznek minden jelenleg elérhető lehetőséget a nanotechnológiától az új anyagokon át a gyártási mód korszerűsítéséig.

Első lépésként jelenleg a tranzisztorok modernizálásán gondolkodnak és maga a projekt is innen kapta a nevét – a Steeper (meredek) nevű újfajta tranzisztorról. A “meredek lejtőjű” tranzisztorok ugyanis radikálisan másképp néznek ki a bekapcsolt és a kikapcsolt állapotukban, míg a manapság használatosak akkor is szivárogtatják az energiát, mikor nem kellene, hogy működjenek.

A probléma mérete könnyen demonstrálható, hiszen a készenléti állapot – vagyis használaton kívüliség – az összes energiafelhasználás 10%-át teszi ki. Ez önmagában is gond, azonban a jelenlegi technikai növekedés mellett 2020-ra az így elpazarolt energia mennyisége elérheti évente a 49 terrawattórát – ez Ausztria, Csehország és Portugália közös energiaigénye.

AJÁNLOTT LINKEK:

Europe targets wasteful gadgets (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik