Tech

Da Vinci ébresztő órája

Az időt nem mutatja, cserébe napi hatszor ébreszt.
Kapcsolódó cikkek

A legenda úgy tarja, hogy Leonardo da Vinci polifáziás alvást gyakorolt, ami azt jelenti, hogy gyakrabban, de sokkal kevesebbet aludt, mint a normális ember.

A norma ugyanis a monofáziás, amikor az ember a nap 24 órájából egy tömböt van ébren és egy tömböt eszméletlen. Orvosilag ugyancsak elfogadható még bifáziás alvás, mikor az egy nagyobb tömbnyi alvást kiegészíti egy kisebb szieszta, amely kettészakítja az ébrenlétet. A polifáziás, vagy überember alvás gyakorlása során azonban egyáltalán nincs egy egybefüggő pihenési idő, hanem rendszeres időközönként van csak egy kis szundi. Állítólag de Vinci rettentő produktivitását ennek köszönhette.

Az ébresztő óra a mester nyomaiban haladva 3,5 óráig annyit ír ki, hogy ébrenlét, míg utána fél óráig azt, hogy alvás. Természetesen – másképp nem lenne igazi ébresztő óra – a négy órás ciklus végén hangoskodik egy jót.

Bár maga a kütyü gyönyörű tisztelgés az emberiség legnagyobb polihisztora előtt, orvosi szempontból nem javasolt. Az így kialakított időrend ugyanis mindösszesen 3 óra alvást enged naponta, ami hosszú távon testi, lelki és szellemi károkat is okozhat. Hosszú távon az agy igényli a 24 órán belüli 8 óra pihenést.

AJÁNLOTT LINKEK:

The Da Vinci Alarm Clock Will Wake You Up Six Times A Day (Gizmodo)
Polyphasic sleep (Wikipedia)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik