Tech

Akadálymentes Kossuth tér

A Kossuth téren tesztelték azt az egyedülálló magyar fejlesztést, amely a siketeknek és nagyothallóknak segít a tájékozódásban.

A fejlesztés lényege, hogy a Kossuth téren található látnivalókról, közintézményekről és érdekességekről internetes adatbázisból elérhető mobiltelefonra tölthető jelnyelvi közléseket készítenek. Ezek megjelenítését pedig egy speciális szoftver segíti, amely a megfelelő tartalmat a felhasználó helyzetéhez igazítva jeleníti meg.

A jelnyelvi tartalmak elérését QR-kóddal ellátott információs táblákkal jelölik. Az egyszeri telepítés után mindig a felhasználóhoz legközelebb eső nevezetesség képe jelenik meg menüelemként, ennek kiválasztásával pedig azonnal megtekinthető az adott ponthoz tartozó magyar jelnyelvi videó.

A magyar fejlesztés célja, hogy a tapasztalatok alapján ezzel a módszerrel a turisztikai célpontok mellett a közintézményeket, például a múzeumokat, önkormányzatokat, kórházakat és orvosi rendelőket is akadálymentesíteni lehessen.

Az Artklikk fejlesztőcég a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és más civil szervezetek közreműködésével október elején indította el a siketek és nagyothallók számára kialakított mobiltelefonos alkalmazás tesztelését.

A háromhetes tesztidőszak pénteken fejeződött be, és a felhasználók az eddigi tapasztalatok alapján a rendszer bővítését támogatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik