Tech

Figyelem iPhone-felhasználók!

Problémás lehet az óraátállítás október végén, amikor veszítünk egy órát az éjszaka közepén.

A megkérdezett ausztrál felhasználók 55%-a tapasztalta az Apple iOS operációs rendszerének automatikus óraátállítással kapcsolatos hibáját, ami abban nyilvánult meg, hogy a visszatérő ébresztők nem kapcsoltak be – felhasználók ezreit aludták ki magukat, még ha valahova siettek is volna.

A hiba valószínűleg más országok lakóit is érinteni fogja. Várhatóan az Apple valamilyen kiegészítéssel rukkol elő, de ha mégsem, a probléma manuálisan is orvosolható.

Egyrészről lehetőség van az óraátállítást sajátkezűleg elvégezni, így az Apple automatizmusa éjszaka nem gondolkodik el, hogy hibázzon-e vagy sem. Másrészről megoldás lehet az is, ha egy órával korábbra állítjuk az ébresztőt.

Itthon október 31-én vasárnap ugrik az idő hajnali háromról két órára.

MIÉRT JÓ EZ?

Az óraátállítást először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítása érhető el.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg.

A nyári-téli időszámítást jelenleg egy kormányrendelet szabályozza, amelyet az unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak.

Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik