Tech

Schönherz Óriáskijelző

Kollégiumi ablakokból készül a világ egyik legnagyobb óriáskijelzője, amely a Schönherz kollégium déli oldalán péntek este 9 órától lesz látható.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának diákjai az Irinyi József utcai toronyház oldalát alakítják színes óriáskijelzővé.

A kétórásra tervezett bemutató idejére a déli oldal 208 ablakát saját fejlesztésű és készítésű LED-es pozdorjatáblákkal takarják. Minden ablak négy pixel (képpont) megjelenítésére lesz alkalmas, így a teljes homlokzat egy 832 (32×26) pixel felbontású, 512 színárnyalat megjelenítésére alkalmas kijelzővé áll össze.

A Schönherz Óriáskijelző néven emlegetett projekt nyolc évvel ezelőtt látott napvilágot. Akkor még csak a kollégiumi olvasólámpákat hangolták össze, minden ablak egy-egy pixelnek felelt meg, és ez a 13×16-os felbontás is elegendő volt ahhoz, hogy olvasható szövegeket, egyszerű mozgó grafikákat jelenítsenek meg. A fejlesztés később úgy módosult, hogy az olvasólámpák a felkapcsolt és a lekapcsolt állapot mellett fél fénnyel is üzemelhettek, és ez már lehetővé tette, hogy az alkotók “árnyalatos” grafikákat hozzanak létre.

Az idei fejlesztés jelentős előrelépésnek számít, mert a modern LED-es technológiával a felbontást a kezdeti négyszeresére emelték, és a három színárnyalathoz képest már 512 színű művek lesznek láthatók.

A fejlesztéshez a hallgatók leleményessége mellett ezernél is több munkaórára, 2200 méter szalagkábelre, 850 kilogramm pozdorjára, 10 816 csatlakozóra és 22 464 LED-re volt szükség. Az ablakokba állított táblákat a kollégiumi szobákban elérhető számítógépes hálózattal kötik össze. A vezérlésről szintén egyedi fejlesztésű szoftver gondoskodik. A vezérlőpult vezeték nélküli (Wi-Fi) kapcsolattal csatlakozik a kollégiumi rendszerhez, tehát a szervezők a nézőtérről egy laptop segítségével a szó szerint kézben tartják a bemutatót, amelyet zenei aláfestéssel, és különböző hanghatásokkal egészítenek ki.

A kijelző méretéből adódóan a műsor a kollégiumtól 400 méterre, a Lágymányosi híd budai hídfőjének töltéséről lesz látható. A szervezők több ezer érdeklődőre számítanak, így az idén a Bogdánfy utcai sportpályáról is látható lesz a Schönherz Óriáskijelző műsora. A helyeket péntek este 8 órától lehet elfoglalni.

AJÁNLOTT LINKEK:
óriáskijelző.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.