Tech

Titkosszolgálat áll a több országot érintő informatikai támadás mögött

Az elmúlt években több ország kormányzati szerveit érték számítógépes támadások. A nyomok Kínába vezetnek.

Szeptember elején az osztrák külügyminisztérium több számítógépét sikeres informatikai támadás érte. Azt nem tudni, hogy sikerült-e adatokat ellopniuk a támadóknak és ha igen, milyeneket – írta Die Presse című osztrák napilap. Az újság értesülését hivatalosan is megerősítette a külügyminisztérium. Belbiztonsági források szerint a támadást minden valószínűség szerint Kínából hajtották végre, bizonyíték azonban nincs.

Az elmúlt évben több európai külügyminisztérium számítógépes biztonsági rendszerének feltörésére is történtek kísérletek, mindenekelőtt Svájcban. Az osztrák Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorizmus-ellenes Hivatal ezért szorosan együttműködik az ügyben a svájci hatóságokkal.

Az elmúlt években úgynevezett trójai vírusokat fedeztek fel a német külügyminisztérium és a kancellári hivatal számítógépein is. A német belbiztonsági szervek szintén Kínáig követték a támadók nyomát.

A lapnak nyilatkozó, neve elhallgatása mellett idézett szakértő szerint Ausztriában meglehetősen komolyan kezelik a kérdést. Egyrészt nem akarnak olyan kijelentéseket tenni, amelyekből a támadók megtudhatnák, mennyire volt sikeres az akciójuk. Másrészt, mivel egy másik állam is érintett, igyekeznek kerülni a nyilvánosság bevonását.

A lap értesülése szerint a szeptember elejei hackertámadás volt eddig a legkomolyabb, ami osztrák kormányszervet ért.

Ausztria nem különösen jól védett az informatikai támadásokkal szemben – nyilatkozta ugyancsak a Die Pressének egy szakértő. Néhány éve még egyáltalán nem rendelkeztek védelemmel a kibernetikai támadásokkal szemben. “Hosszú út áll még előttünk” – mondta a a bécsi kancellária számítástechnikai biztonsági tanácsadója

A szakértő kitért a közelmúltbeli Irán elleni támadsára is. Szerint szerint az elsősorban iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet vírus bonyolultsága arra utal, hogy a végrehajtó vagy a megbízó csakis valamely állam titkosszolgálata lehetett. Júniusi felbukkanása óta a Stuxnet – szakértők szerint – megjelent Indiában, Indonéziában, Pakisztánban és az ottani média jelentése szerint Kínában is. Ez a vírus ipari létesítményeket fertőz meg és kifejezetten a német Siemens vállalat egy programja után kutat a kiszemelt számítógépekben.

Az első ismert kiberháborúként számon tartott támadás Észtországot érte, 2007 áprilisában. A kormányzati és banki portálok ellen intézett túlterheléses támadások két hónapig tartottak, elkövetőjükként később egy kormánybarát orosz ifjúsági szervezet jelentkezett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.