Tech

Boltokban a Leonar3Do

Bolti forgalomba került a világ első komplett 3D virtuális valóság terméke.

A terméket több nemzetközi díjjal tüntették ki, így például 2008 szeptemberében San Joséban a Tech Museum of Innovation a Leonar3Do-projektjet a világ öt legjelentősebb innovációja közé sorolta oktatási kategóriában. Tech Award díjat sem korábban, sem később még soha magyar jelölt nem kapott.

A Magyar Rektori Konferencia 2009 decemberében vállalt védnökséget a Leonar3Do projekt felett. A pénzügyi igazgató elmondta: a Dunavarsányban gyártott termék most először került a boltokba.

A Leonar3Do bármely személyi számítógépet kiegészíthet.

A szerkezet része egy úgynevezett központi egység – ezt kell a számítógéphez csatlakoztatni egy USB-kábellel -, a dobozba csatlakozik be az egér szerepét ellátó, de térben mozgatható madár, a szenzorok, valamint egy 3D szemüveg.

Eddig is léteztek ugyan úgynevezett virtuálisvalóság-berendezések, azonban a legolcsóbb is körülbelül 10 millió forintba kerül, ráadásul ezeket nem termékként árulják, hanem szolgáltatásként lehet hozzájuk jutni. Így csak a nagyobb cégek – például gépjármű- vagy repülőgépgyártók – számára elérhető.

A Leonar3Dó-t nemcsak cégeknek, hanem otthoni felhasználóknak is szánják, valamint különböző szakmákban és az oktatásban is jól használható.

A gyakorlati alkalmazásra példaként említette, hogy a termék megkönnyíti és meggyorsítja például a tervezést, mivel létre lehet hozni térbeli formákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik