Tech

Győrben lesznek a legmodernebb buszok

Országosan egyedülálló tájékoztató rendszert építenek ki a győri autóbusz-közlekedésben több mint félmilliárd forint európai uniós támogatással.

A járatokat és a buszmegállókat korszerű eszközökkel szerelik fel, ezek segítségével a volántársaság pontos, valós információt kap egyebek között a járműflotta helyzetéről, műszaki állapotáról.

A térképen követett járatokat baleset vagy útzár esetén azonnal el tudják terelni a diszpécserek, akik a buszsofőrökkel a fedélzeten elhelyezett érintőképernyős konzolon keresztül kommunikálhatnak. Ez az eszköz figyelmezteti a sofőrt arra is, ha késésben van. Ilyenkor a buszvezetőnek lehetősége lesz a csomópontvezérlővel zöldhullámot kérni magának a jelzőlámpáknál.

A buszra várakozó utasok pedig jövő év tavaszától a megállókba kihelyezett információs oszlopokon követhetik nyomon, hogy hol jár az a busz, amelyre várakoznak. A több mint húsz megállóban digitális információs oszlopokat állítanak fel, amelyek az éppen aktuális információkat tartalmazzák majd. Emellett azt is rögzíti a rendszer, hogy mikor, hány utas van a járművön. Ennek az adatnak a menetrend kialakítás szempontjából van jelentősége.

A közösségi közlekedés modernizálásától a beruházók azt várják, hogy vonzóbbá teszi az autóbuszt a győriek számára és megállítja a busszal utazók számának csökkenését. A projektet a tervek szerint jövő tavaszig befejezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik